Klart for isskjæringsdag på Ramton
Publisert: 6. februar 2018
Kl. 13.30 forteller Terje Martinsen om «isdriften – en viktig næringsvei i hundre år.» Dette er planlagt å skje innendørs i huset ved dammen. Her blir det også salg av vafler, pølser, kaffe og solbærtoddy.
Det kan være greit å beregne litt god tid, da det er et lite stykke å gå fra parkering til isdammen gjennom campingområdet.
Karl Ramton har nylig sjekket isforholdene.
– Den er tykk og solid og fin slik at vi kan få demonstrert hvordan man skar isen i håndterbare stykker og fraktet dem bort med hest og slede, sier Karl Ramton. Han håper å skaffe en hest til arrangementet.
– Vi viser manuell skjæring og med en elektrisk issag som Ramton fikk i 1948. De elektriske sagene revolusjonerte isproduksjonen da de kom i årene rett før, under og etter 2. verdenskrig, forteller Ramton.
Nå håper han på godt vær og mye folk, som er nysgjerrig på hvordan isskjæringen foregikk - i en tid som faktisk ikke er så veldig langt borte.
Bildene viser arrangementet på Ramton for to år siden, som var et ledd i Røyken Historielags 50-års feiring.