Mye latter på julemøtet

Publisert dato: 8. desember, 2022

Folkeminnegranskeren og mannen bak 46 bøker siden 1996 om vinteridrettshelter, tatere, hverdagsstrevere, norske utedoer og Ørkenen Sur i New York besøkte Kornmagasinet 8. desember. Latteren satt løst. Thor Gotaas i samtale med Historielagets Tor Kise Karlsen ble en humoristisk reise. 

Endelig kunne Historielaget invitere til julemøte igjen, etter et par års avlysninger på grunn av pandemien. 57-åringen Thor Gotaas skriver kulturhistoriske bøker med folklorisk vinkling. Han har røtter fra Elverum og Brumunddal, og er cand. philol. fra Universitetet i Oslo. Hans kåserier og foredrag er så langt fra akademiske og tørre man kan komme, noe svært mange har fått med seg gjennom TV- og radioprogrammer.

De første bøkene handlet om livskampen til taterne. I 2001 kom På loffen: landstrykere og vagabonder langs norske landeveier. Han har tatt for seg norsk skisport i en lang rekke bøker. Den siste, Norske hoppbakker, kom i år. Historiene fra den norske uteliggerkolonien Ørkenen Sur i Brooklyn med akterutseilte sjøfolk og andre som ikke fant fotfeste, er trist nok, men når Gotaas forteller, fanger han tilhørerne med anekdoter som ofte kaller på smilet. Selv folk som ikke er frelst på vinteridrett, skjerper hørselen når Gotaas forteller om hoppsportens opprinnelse og historien om Birken og langrennets tilblivelse. Selv etter en drøy time kunne tilhørerne godt ha klart en time til. 

Som vanlig stilte arrangementskomiteen opp med kaffe og påsmurt julekake.