Gamle urverk på høstmøtet 24. oktober

Publisert dato: 5. oktober, 2019

Torsdag 24. oktober kommer urmakermester (og nestor) Gordon Selmer Nord til Kornmagasinet for å fortelle om gjøkur og andre gamle urverk. Han er landets desidert største ekspert på antikke store urverk.

Høstmøtet starter på Kornmagasinet kl 19.00. Gordon Selmer Nord, som flyttet fra Slemmestad til Asker for ett år siden, vil fortelle om urverkenes historie fra 1200-tallet og frem til i dag. Vi kan følge de forskjellige stilartene i urverkenes historie fra gotikken i middelalderen. På bildet ser vi Gordon med en Louis Philippe-klokke fra ca 1830.

Ingen annen person i Norge vet så mye om gamle urverk som Gordon. Han fylte 85 år 10. oktober i år, og er kjent langt utenfor landets grenser for sin kunnskap og evne til å reparere og restaurere antikke urverk. Han flyttet fra Bergen til Oslo i 1955, og skulle bare være her et års tid mens han gikk på Oslo Elementærtekniske skole. Men han fikk jobb som urmaketrsvenn og altmuligmann i Oslo, og i 1960 etablerte han sin egen urmakerforretning på Tonsenhagen i Oslo. Her drev han på helt til 2001. Da var han for lengst blitt kjent som en ekspert på reparasjon av urverk. Folk kom fra Svalbard og Midt-Østen for at Gordon skulle reparere klokker... 

I 2001 startet han et nytt firma i kjelleren i Slemmestad med spesialverksted for restaurering av antikvariske store urverk. Han har reparert og restaurert alle klokkene på Slottet, Kongsgården og Oscarshall.

Nå er det blitt mindre reparasjon av urverk, men trombonespillingen og jazzmusikken holdes fortsatt i hevd. 85-åringen spiller i flere jazzband og øver hver dag.

Så den pendelen svinger ennå...