Besøk fra Minneapolis

Publisert dato: 13. juni, 2016

tekst arne myrvold / foto bjørn auke

Ved et rent slumpetreff kom Harald Melvold for to år siden i kontakt med en norsk-amerikaner ved navn Derek Sigurd Hansen. Derek var bosatt i Minneapolis i Minnesota, og var i Røyken for å finne eventuelle slektninger av sin oldefar Hans Sigurd Hansen, som var født i Slemmestad i 1886, og som hadde emigrert til USA i 1909. Derek visste at oldefaren var født i 1886 i et hus kalt «Stinas house» i Slemmestad, og at familien etter hvert hadde flyttet til gården Auke.
«Stinas house» viste seg å være «Stinastua» på Slemmestadodden, huset hvor Harald bor i dag. I fjor sommer var Derek igjen på norgesbesøk, denne gangen sammen med sin girlfriend, Kara. Harald, Arnulv Solberg og undertegnede møtte de to hjemme hos Harald. Derek hadde brukt noen dollar på å engasjere et slektsforskerfirma i Stavanger for å finne eventuelle nålevende slektninger i Norge, men uten videre hell. Vi fikk opplysningene som Derek hadde fått fra dette firmaet, og jobbet litt videre med dette i vinter.
13. juni i år kom Derek til Norge igjen, denne gangen sammen med sin far, Robert. Harald, Bjørn Auke og undertegnede møtte dem på Kornmagasinet for en kjapp omvisning i museet, før vi tok en gjennomgang av hva vi hadde funnet av familie i Norge på grunnlag av opplysningene vi fikk i fjor. Vi hadde klart å spore opp nålevende slektninger i Røyken, og overlot til Derek og faren å ta videre kontakt med dem.
Etterpå reiste vi til Stinastua på Slemmestadodden for lunsj og omvisning. Det var et rørende øyeblikk da Robert gikk over dørstokken og sa at det var nesten som om bestefaren sto i døra og ønsket ham velkommen.
Turen ble avsluttet med et besøk på Åros gravlund. Dersom det etableres kontakt mellom Derek & Co og de norske slektningene, kommer vi tilbake til dette i form av en artikkel i Bygdemagasinet neste høst.